Tiede ei tue bioenergian kestävyyttä

(Julkaistu Helsingin Sanomissa 17.1.2018)

Lämpöä voidaan tuottaa myös ilman polttamista.

PÄÄKIRJOITUS (HS 10.1.) esitti hiilen kestäväksi vaihtoehdoksi biomassan polttamista. Biomassaa ei kuitenkaan voi nykytiedon valossa pitää Helsingissä kestävänä energiaratkaisuna. Se aiheuttaa päästöjä nopeammin kuin sitoo niitä. Kansainvälisen ilmastopaneelin mukaan biomassan energiakäyttö aiheuttaa keskimäärin 20-kertaiset päästöt tuuleen ja ydinvoimaan verrattuna. Lisäksi Helsingin lämmittäminen tuhoaisi vuodessa noin seitsemäntoista Keskuspuiston verran metsiä, joiden säästäminen on avainasemassa ilmastonmuutoksen vaikutuksilta suojautumisessa.

Lämpöä voidaan tuottaa myös ilman polttamista. Hukkalämmön, maalämmön ja lämpöpumppujen rinnalla ydinvoima on tehokas ja turvallinen tapa lämmitykseen. Uudentyyppiset, pienet modulaariset reaktorit toimisivat tuoreen tutkimustiedon valossa kaukolämpöverkossa hyvin. Ilmastonmuutos on niin valtava haaste, ettei keinovalikoimaa kannata rajata vanhentuneiden mielikuvien perusteella.

Atte Harjanne

diplomi-insinööri, kaupunginvaltuutettu (vihr), Helsinki

Petrus Pennanen

filosofian tohtori, kaupunginvaltuutettu (pir), Helsinki