Kvartaalikatsaus valtuustotyöhön III/2018

Vuoden 2018 kolmoskvartaali on nyt taputeltu. Tämä osa vuodesta on kuntapolitiikassa sikäli hiljaisinta aikaa, että valtuusto on tauolla koko heinäkuun ja suurimman osan elokuusta. Myös muut kunnalliset elimet viettävät pääasiassa hiljaiseloa. Otsikoissa politiikka tietysti pysyy. Nyt koettu pitkä ja kuuma hellekesä herätti taas ilmastonmuutoksen karuun todellisuuteen, ja sai monet vaatimaan kunnianhimoisempaa ilmastopolitiikkaa. Hyvä niin. Meidän päättäjien on osaltaan huolehdittava, ettei aihe hautaudu politiikan taustalle syksyn viilentyessä.

Helsinki kasvaa ja kehittyy silmissä. Yksi uusi maamerkki ja kohtaamispaikka kaupunkiin saatiin, kun upea ja ehdottomasti tsekkaamisen veroinen Amos Rex avautui. Taidemuseo on malliesimerkki siitä, miten historialliseen kaupunkikuvaan upotetaan tyylikkäästi uutta arkkitehtuuria. Hiljattain avautunut Kalasataman kauppakeskus Redi ei ole herättänyt yhtä lämpimiä ajatuksia. Se on tiloiltaan kieltämättä aika sokkeloinen, mutten itse dumaisi sitä ihan vielä. Kauppakeskus joukkoliikenteen solmukohdassa on joka tapauksessa paljon parempi kuin iso ostoskuutio jossain automatkan päässä.

Valtuusto

Valtuusto ehti heinä-syyskuussa kokoontua kolmesti. Kahdessa kokouksista keskityttiin hyväksymään kaavoja, kolmannessa sitten pitkään listaan valtuutettujen aloitteita. Kaavoista isoimman debatin aiheutti Sörnäistentunneli – ja syystä. Tunnelilla yhdistettäisiin Sörnäisten rantatie ja Hermannin rantatie. Mikäs siinä, paitsi että homma maksaa 160 miljoonaa, perustuu viisi vuotta vanhoihin laskelmiin eikä oikeastaan tuo lisää tilaa asunnoille. Itse asiassa tuo hintalappukin on vanhentunut. Parempia kaavapäätöksiä ovat olleet mm. koillista lähiöitä päivittävä Jakomäen sydän, kehittyvä Hakaniemenranta ja uusi hotelli sekä Mäkelänrinteen laajeneva kampus.

Aloitteista selkeästi merkittävin oli läpi mennyt esitys Helsingin lukioiden ja amisten oppimateriaalien maksuttomuudesta. Ymmärrän aloitetta vastaan esitetyn kritiikin: on selvää, että tässä laitetaan paljon rahaa hyväosaisten tukemiseen. Taloudelliset vaikeudet ovat kuitenkin merkittävä tekijä opiskelupäätöksissä, ja kesken jätetyt toisen asteen opinnot tulevat todella kalliiksi yhteiskunnalle. Näen tämän myös paikkana vaikuttaa lukioiden oppimateriaalibisnekseen, jossa myydään samat kirjat vuosi toisensa jälkeen nimellisin päivityksin. Lisäksi universaalin tuen hyvä puoli on sen yhdistävä luonne, ja sillä vältytään aina ongelmalliselta vähävaraisuuden luokittelulta.

Jenni Pajusen aloitteesta Helsinki alkaa seuraamaan ja raportoimaan kehitystään YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisesti. Tämä on ihan hyvä asia, mutta oma huoleni liittyy siihen, että meillä on fokus viestimisessä ja riman nostamisessa eikä teoissa. Meillä on jo aika hyvä kuva siitä, millä mallilla kestävä kehitys Helsingissä on, ja missä on eniten tekemistä.

Astetta absurdimpi näytelmä saatiin aikaiseksi Helsingin tilojen vuokrauksen eettisistä ohjeista. Alviina Alametsän aloitteeissa toivottiin, ettei kaupungin tiloja saisi käyttää  esimerkiksi YK:n rotusyrjinnän vastaista sopimusta rikkoviin tilaisuuksiin, tai väkivaltaisen toiminnan harjoittamiseen tai suunnitteluun. Tulkinnasta riippuen tämä sisältyy jo nykyisiin ohjeisiin, mutta asia vahvistettiin vielä erikseen. Tämä hermostutti perussuomalaiset, siniset ja muutamia kokoomuslaisia, joita omien sanojensa mukaan huoletti lausunnon epämääräisyys. Voin kertoa, että valtuustossa päätetään jatkuvasti asioita, joissa saivartelun varaa olisi paljon enemmänkin. Kertoo aika paljon, jos nimenomaan tämä asia – siis rasismin ja väkivallan vastustaminen – herättää tarpeen vängätä voimalla vastaan.

HSY ja HKL

Helsingin seudun ympäristöpalveluissa ja kaupungin liikenneliikelaitoksessa on taas hyväksytty pitkä liuta erilaisia kaupunkilaisten arkea parantavia suunnitelmia ja hankintoja. Isompina nostoina päätöksistä voisi nostaa HSY:n esittämät uudet jätehuoltomääräykset ja HKL:n tarjoutumisen operoimaan Raide-Jokeria.

Uudessa esityksessä jätehuoltomääräyksiä tehostetaan muovin ja muiden jätejakeiden keräystä ulottamalla se pienempiin taloyhtiöihinKokonaisuudessaan erinomainen asia, joka voi kyllä tuoda vähän haasteita ahtaisiin jätekatoksiin, mutta siirtymäaikaa on vuoteen 2021 asti ja ainakin kokemus omasta taloyhtiöstä on se, että muovin osuus sekajätteestä on niin iso että samalla sekajätelaaria tarvitaan vähemmän. Muovin erilliskeräyksen voi muuten aloittaa jo nyt vapaaehtoisesti täältä.

HKL tarjoutui operoimaan tulevaa Raide-Jokeria, ja samaan kimppaan yhdistettiin jatko keskustan ratikkaliikenteeseen. Vaihtoehtona on siis kilpailutus markkinoilla operoivien yritysten kesken. Asian päättää omistajakuntien poliitikkojen valitsema HSL:n hallitus. Oma toiveeni on, että HSL tarttuu HKL:n tarjoutumiseen. Syitä on oikeastaan kaksi. Ensimmäisenä se, että nyt on meneillään mittavin kaupungin raideliikenteen kehittäminen vuosikymmeniin, ja se on huono ajankohta lähteä mutkistamaan toimijakenttää. Se, että HKL vastaa sekä ratainfrasta että liikenteestä, on tällaisessa tilanteessa etu. Toinen syy on yksinkertaisesti se, ettei ehjää kannata korjata. HKL on verrattain kustannustehokas ja luotettu toimija. Onnistuneella kilpailutuksella saa ehkä hintaa jonkin verran alas, mutta sen epäonnistuessa voi saada hyvin toimivan palvelun pahasti rikki. En ottaisi tätä riskiä.

Muuta

Henkilökohtaisesti iso uutinen on tietysti se, että olen nyt virallisesti ehdolla ensi kevään eduskuntavaaleissa! Olen tästä luonnollisesti aivan fiiliksissä, ja on siistiä taas päästä tekemään vaalikampanjaa hyvällä porukalla – johon tietysti mahtuu vielä mukaan. Olen aika äimänä siitä kaikesta innosta ja tuesta, jota olen jo nyt saanut. Tarkennan teemojani syksyn edetessä, mutta yksi on ylitse muiden: ilmastonmuutoksen hillinnässä on vihdoin kurottava kiinni puheiden ja tekojen aukko. Nyt on pakko toimia.

 

Ps. Viime perjantaina perustettiin Helsingin tieteen ja teknologian vihreät, joka on valtakunnallisen Viitteen eli Tieteen ja teknologian vihreiden paikallisjärjestö Helsingissä. Toimin tuoreen porukan puheenjohtajana, laita viestiä jos haluat mukaan toimintaan!