fbpx

Helsinki voisi huutokaupata läpiajo-oikeuksia keskustan huoltotunneliin

(Mielipidekirjoitus Helsingin Sanomissa 4.9.2023)
Huutokauppa tuottaisi mielenkiintoista tietoa maksuhalukkuudesta nopeampaan läpiajoon.


Autoilun sujuvuus Helsingin kantakaupungin läpi on herättänyt jälleen keskustelua. Erkki Jännes liputti (HS Mielipide 20.8.) keskustatunnelin puolesta, ja Matti Kivelä muistutti (HS Mielipide 30.8.) tunnelin suurista kustannuksista.

Keskustan alla kulkeva huoltotunneli mahdollistaa periaatteessa jo nyt läpiajon keskustan läpi. Osittain yksikaistaisen tunnelin kapasiteetti on rajallinen – yleiselle liikenteelle sitä ei siis voi avata. Oletettavasti tunneliin mahtuisi silti jonkin verran yksityistä läpiajoliikennettä. Tämä kapasiteetti olisi tehokkainta huutokaupata, jolloin se ohjautuisi ainakin teoriassa eniten sitä tarvitseville.

Vähäisenkin kapasiteetin tarjoaminen voisi olla sujuvuutta eniten tarvitseville arvokasta, ja huutokauppa tuottaisi mielenkiintoista tietoa maksuhalukkuudesta nopeampaan läpiajoon. Kustannusten sijaan kaupungin kassaan kertyisi rahaa.

Atte Harjanne

kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu (vihr), Helsinki