Viite täytti jo 15 vuotta – Kiitos ja onnea Tieteen ja teknologian vihreille!

Puheenvuoro Viite – Tieteen ja teknologian vihreät ry:n 15-vuotisjuhlassa 9.12.2023.

Arvoisat tieteen ja teknologian vihreät,

Juhlavieraat,

Tälle yleisölle on iso kunnia puhua, ja tämän liikkeen 15-vuotinen taival ja kasvu tuhatpäiseksi tiedepohjaisen politiikan ääneksi on todellakin juhlan aihe, jos jokin.

Jos Viitettä ei olisi, se pitäisi keksiä.

Työssäni poliitikkona mielessäni kaikuvat usein Axel Oxenstiernan tarinan mukaan lausumat sanat vajaan neljänsadan vuoden takaa.

Poikani, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan.”

Omalle tytölleni haluaisin kuitenkin sanoa, että eteenpäin on kolmikymmenvuotisen sodan ajoista menty. Että politiikan arvovalinnat pohjautuisivat tutkittuun tietoon ja tieteeseen. 

Vielä ei olla siellä.

Viite antaa kuitenkin työllään siihen toivoa.

Viitteen kaltaista järjen, tieteen ja valistuksen ääntä tarvitaan tässä pähkähullussa maailmassa. Ja kun sanon pähkähullu, tarkoitan sitä.

Ilmastonmuutoksen ja luontokadon synkkä tilannekuva on kiistaton, ja on aivan päivänselvää, että ilmastonmuutoksen hillintä siedettävälle tasolle ja luontokadon pysäyttäminen olisi meidän parhaaksemme ja viisasta. Selvää on sekin, että toimiminen ajoissa ja etupainotteisesti tulee halvemmaksi.

Silti tekeminen ei pelkästään takkua, vaan otetaan taka-askelia, Suomessakin. Täällä ollaan alentamassa fossiilisen bensan hintaa, ja vieläpä kohdentamalla veroale mahdollisimman ilmastovastaisesti. Luonnon suojelussa rahoitusta vähennetään ja sekin vähä käytetään tehottomasti. Metsiä poltetaan mieluummin hiileksi taivaalle kuin käytetään mahdollisimman arvokkaasti ja ekosysteemien arvo tunnistaen.

Maailmalla meno on toki vielä kreisimpää, eikä ollenkaan hyvällä tavalla. Todellisuudesta irronnutta tuubaa suoltavan, kertaalleen vallankaappausta yrittäneen Trumpin uudelleenvalinta näyttää aivan mahdolliselta. Venäjä on vajonnut yksioikoiseen barbarismiin ja jatkaa sotaansa Ukrainassa. Silti lännessä Putinin saappaannuolijat keräävät edelleen ääniä.

Toinen toistaan naurettavammat, mutta aitoa vahinkoa kylvävät salaliittoteoriat leviävät ja saavat jalansijaa.

Verkottonut datatalous on keskittänyt ennennäkemätöntä valtaa harvoihin käsiin, eikä niitä käsiä näytä ohjaavan mikään vakaa harkinta kun vaikkapa Elon Muskin edesottamuksia ja sanomisia seuraa. Sarjakuvamaisia Bond-pahiksia häärii oikeasti isojen päätösten äärellä.

Kaiken tämän edessä tulee helposti ajetelleeksi, että me elämme varsin synkällä ja omituisella multiversumin aikajanalla.

En tosin tiedä, mitä Viitteen kvanttimekaaninen linjapaperi multiversumitulkinnasta sanoo. Oletan, että sellainen linjapaperi juuri tällä järjestöllä voi nimittäin hyvin olla.

Olen itse asiassa miettinyt vaihtoehtoisia aikajanoja ja historioita viime aikoina paljon. Vauvan kanssa yöllä valvoessa olen katsellut mainiota For all mankind -scifisarjaa, jonka tarinan lähtökohtana on se, ettei viime vuosisadan kilpajuoksu avaruuteen loppunut kouralliseen kuulentoja. 

Vastaavia mieltä kutkuttavia vaihtoehtoisia menneisyyksiä on kiehtova ajatella. Mitä jos 1970-luvun öljykriisien eri maissa käynnistämää murrosta päästöttömään energiaan ja energiatehokkuuteen ei olisi vesitetty seuraavina vuosikymmeninä? Mitä jos Nokia olisi ottanut kosketutnäytöt ja sovellusteollisuuden ajoissa tosissaan? Mitä jos Riikka Karppinen olisi saanut 10 ääntä enemmän eduskuntavaaleissa vuonna 2019 tai Sanna Marin kaksi vähemmän demarien puheenjohtajavaalissa 2020? Mitä jos Kiova olisi kaatunut talvella 2022? Mitä jos Stanislav Petrov olisi tehnyt toisenlaisen johtopäätöksen bunkkerissa syyskuussa 1983?

On helppo maalata erilaisia utooppisia tai dystooppisia maailmoja, joiden toteutuminen on voinut olla hyvin pienestä kiinni. Toisaalta ajatus on kuumottava: maailma on käynyt jopa lähellä totaalista tuhoa ja selvinnyt hiuskarvan varassa.

Toisaalta se on voimaannuttava: Joka päivä voi tehdä jotain, joka tekee tulevaisuudesta paremman – ja vaikka se olisi pientä nyt, se voi olla ratkaisevaa pidemmän päälle.

Itse olen tänään erityisen iloinen siitä, että viisitoista vuotta sitten, 29.11.2008, joukko vihreitä piti Viitteen perustamiskokouksen. Nyt meillä on tuhannen jäsenen aktiivinen, innokas yhteisö. Vastavoima populismille ja huuhaalle. Suomen poliittisen kentän ainutlaatuinen kirittäjä ja globaalia vihreää politiikkaa uudistava liike. Eri taustaisia, erilaisia ihmisiä vihreän politiikan pariin tuova lämmin ja hauska yhteisö. Ziljoonia notifikaatioita loputtomasti kaikista viiteläisistä Whatsapp-ryhmistä ja Discord-kanavista tuuttaava joukkoäly ja ajatusten ekosysteemi.

Oma viiteryhmäni, poliittinen kotikenttäni, josta olen ylpeä.

Olen varma, että kaikki ne multiversumin aikajanat, joilla Viite on perustettu ja olemassa, ovat valoisampia kuin ne, joilla sitä ei ole.

Kiitos siis perustajille, aktiiveille, jäsenille ja tukijoille, teille kaikille.

Antoisaa ja ansaittua juhlaa!

IMG_3859

Viitteen puheenjohtajana on toiminut vuodesta 2023 kansanedustaja Hanna Holopainen.